Ana SayfaEğitim

Online Eğitimde LGS Sınavına Hazırlık

Günümüzde tüm Dünya’yı etkisini alan covid-19 virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla 2020/21 Eğitim öğretim yılının ilk yarısı uzaktan olarak devam et

Öğretim Sistemi Dijitalleşiyor

Günümüzde tüm Dünya’yı etkisini alan covid-19 virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla 2020/21 Eğitim öğretim yılının ilk yarısı uzaktan olarak devam ettiği şu süreçte yıl sonu yapılan sınavlara hazırlanan öğrencilerin çalışma plan ve programlarında da zorunlu olarak değişime gidilmesi gerekmektedir.

Ortaokul 8. Sınıfa gelen öğrencilerin gelecek yıl iyi bir liseye gitmeleri için girdikleri LGS sınavı da bir defa girilen ve seçici olan bir sınav olması sebebiyle öğrenci, veli ve öğretmenleri kaygılandırmaktadır. Peki LGS ile bilmemiz gereken ve yapmamız gerekenler nelerdir bunları küçük başlıklar halinde açıklayalım.

LGS hangi amaçla yapılır?

LGS sınavı özellikle Fen liesi, Sosyal bilimler lisesi gibi eğitim öğretimi özelleşmiş kendi alanında zorlayıcı liselerdir ve bu liselere girmek için yapılmaktadır.

LGS nasıl bir sınavdır?

LGS seçici bir sınavdır. Seçici sınavların özelliği en kısa şekilde açıklamak gerekirse zorlayıcı bir sınavdır. LGS ile genel anlamda sorulan soruların bir üst seviyesi sorularak öğrencilerin Fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi gibi okullarda istenilen seviyede olup olmayacağını belirlemektedir. Bu nedenle liselere giriş sınavında kolay sorular beklemek yanlıştır ama bu bütün soruların çok zor olması anlamına gelmez. Bir sınavda kolay, orta ve zor seviyede sorular bulunmaktadır ve 8. Sınıfa kadar düzenli bir şekilde çalışmış olan öğrenci zor seviyesindeki soruları bile rahatlıkla yapabilecektir.

LGS’de hangi dersler soru çıkmaktadır?

LGS’de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İnkılap Tarihi, Din kültürü ve İngilizce dersleri çıkmaktadır. Bunlardan Türkçe, Matematik ve Fen bilimleri derslerinden 20’şer soru çıkarken İnkılap tarihi, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İngilizce derslerinden 10’ar soru çıkmaktadır. Buna göre toplamda 90 soru LGS sınavında çıkmaktadır.

LGS’de hangi tarzda sorular sorulmaktadır?

Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığının da kullandığı beceri temelli yani yorum gücüne dayalı sorular çıkmaktadır. Ama öğrenci ve velilerimizin bu konu da büyük yanlışı bulunmaktadır. Dediğimiz gibi bir sınavda kolay, orta ve zor sorular olur ve bütün soruları tablo grafik sorulamayacağı için içlerinde illaki kazanımı ölçen kavrama düzeyinde de sorular sorulacaktır. Bu sebeple öğrencilerimiz öncelikle bir konu hakkındaki kazanımları öğrenmeye önem versinler. Alt düzeydeki soruları yapamayan öğrencilerimiz tablo, grafik, deney, analiz, sentez gibi soru tarzların da zorlanacaktır. Bu sebeple konu öğrendikten sonra öncelikle kazanım ölçme gibi testlere öncelik vermelidir.

LGS yeni nesil sorular abartılıyor mu?

Eğitim sistemimizde vur deyince öldür mantığı çok fazladır. Yeni nesil sorular ya da beceri temelli sorular dediğimiz soru tarzlarını tüm kazanım ve konularda görmek isteyen öğretmen, öğrenci ve velilerin sınav sonrası hüzün yaşadığını görmekteyiz. Bu konu da geçmiş yıllarda yapılan bariz hataları görmekteyiz. Bir dersin 20 soruluk sınav sorularını dikkatli bir şekilde incelediğimiz de içindeki tüm soruların yeni nesil olmadığını görmekteyiz. Fakat veli ve öğrenciler sadece yeni nesil sorular üzerine çalışarak yapabileceği daha alt düzey soruları kaçırarak sınavda düşük puan almışlardır. Bu sebeple bir sınavda en temel noktamız kazanımlara uygun soruları anlamaktır. Bu konuda rehberlik ve yön gösterici eğitimcilere büyük görev düşmektedir. Bir dersin tesinde çıkacak 4-5 tane üst düzey soru için alt düzey soruları ezmemek gerektiğini herkesin görmesi gerekmektedir.

Uzaktan eğitimde LGS nasıl çalışacağız?

Eğitim öğretim dediğimizde okul ortamında eğitim ve öğretim daha disiplinli olacağı sebebi ile uzaktan eğitime göre daha iyi anlaşılsa da günümüz teknolojisinin gelişimine bakılarak biz bu konuda çok geride olduğumuzu fark edeceksiniz. Pandemi döneminde zorunlu bir şekilde ayak uydurmak zorunda kaldığımız uzaktan eğitim doğru şekilde kullanıldığında okullar kadar faydalı olabilecektir. Pandemi öncesi bile internet ortamında konu anlatımı yapan soru çözen öğretmenlerin desteği ile sınavlarda derece yapan öğrencilerin varlığı sebebi ile uzaktan eğitimi de iyi kullanan öğrenciler başarılı olacaktır.

Uzaktan eğitimde her türlü ikili etkileşim olması sebebi ile derslerde öğretmenlerimize yapamadığımız soruları sorarak aldığımız dönütlere göre yanlışlarımızı düzeltebilir ve konu çalışma, soru çözme ve deneme gibi çalışmaları planlayabiliriz.

Uzaktan eğitimde yol, ulaşım, yeme, içme gibi her şey olmadığı için bu zamanı kitap okuma gibi bir aktiviteye ayırarak sınavda soruları hızlı okuma becerilerini geliştirebilirler.

İster okul, kurs, özel ders olsun ister olmasın başarılı olan öğrencilerin büyük kısmı konuyu evlerinde yaptıkları çalışmalarla pekiştirmektedir. Bu sebeple evdeki çalışmalar ile daha pekiştirici olacaktır.

Online Test ve Denemeler Faydalı Mı?

Uzaktan eğitim sürecinde soru çözmek amacı ile interneti kullanan öğrenciler online test ve denemeleri kullanabilir. Bu test ve denemelerde eğer sınav sonrası hatalı sorularda geri bildirim var ise çok faydalı olacaktır. Çünkü bir soruda yaptığınız hatanın düzelmesi çok önemlidir. Bu geri bildirim dijital testlerin en önemli özelliğidir.

Yener BERKTAŞ

Fen Bilimleri Öğretmeni

YORUMLAR

WORDPRESS: 0